De Zoeterwoudse Omgevingsvisie

Zoeterwoude groeit. Dat vraagt om keuzes op het gebied van wonen en het opwekken van energie. Over hoe we omgaan met ons landschap en wat dat betekent voor onze gezondheid. Om dit allemaal de juiste plek te geven, werkt de gemeente Zoeterwoude aan de Zoeterwoudse omgevingsvisie. Die beschrijft wat we belangrijk vinden voor het gebied waarin we wonen, werken en recreëren.

Laat ons weten wat u belangrijk vindt

Wij willen graag weten wat u als inwoner van Zoeterwoude belangrijk vindt. Daarom hebben we het inwonerpanel ‘Zoeterwoude Denkt Mee’ in het leven geroepen. Via dit digitale platform kunt u aangeven hoe u als inwoner denkt over de toekomst van Zoeterwoude: over de omgeving waar u woont, werkt of ontspant. Zo geeft u waardevolle inbreng voor een Zoeterwoude om van te (blijven) houden.

Als deelnemer aan het inwonerpanel ontvangt u tussen juli 2021 en juli 2022 drie keer per e-mail een vragenlijst over thema’s die (gaan) spelen in Zoeterwoude. De eerste vragenlijst kon u invullen tussen 7 juli en 1 augustus 2021. De resultaten van deze vragenlijst gebruiken wij bij het opstellen van de omgevingsvisie. U vindt de resultaten van de vragenlijst onderaan deze pagina. 

Meedoen met het inwonerpanel is makkelijk

Bent u nog geen lid van het inwonerpanel? U kunt u zich nog steeds aanmelden om de komende vragenlijsten te ontvangen. U meldt zich aan via Zoeterwoude Denkt Mee. De vragen beantwoorden duurt ongeveer tien minuten per keer. 

Heeft u geen e-mailadres of internet of wilt u liever meedoen via een vragenlijst op papier, geef dan uw adres door via telefoonnummer 0575 - 760 227. U ontvangt dan een vragenlijst per post die u gratis kunt terugsturen.

Stappenplan voor het opstellen van de omgevingsvisie

Dit is de globale planning voor het opstellen van de omgevingsvisie:

  • Winter 2021/2022:  de afgelopen maanden zijn we op allerlei manieren in gesprek gegaan met verschillende mensen in Zoeterwoude. Met alle informatie die we hebben opgehaald, maken we een eerste versie van de omgevingsvisie.
  • Voorjaar 2022: de concept-omgevingsvisie is te bekijken. We vragen dan of iedereen – ook het inwonerpanel – zijn/haar inbreng in de visie herkent. Tijdens deze periode kunnen mensen ook een reactie geven. Dit noemen we het indienen van een zienswijze.  We maken daarna de omgevingsvisie af en bieden deze aan de gemeenteraad aan om vast te stellen.
  • Voorjaar/zomer 2022: we werken de omgevingsvisie verder uit in de ‘Agenda Ruimtelijke Opgaven Zoeterwoude’. Het inwonerpanel kan dan meedenken via de derde vragenlijst.  

Uw mening telt!

De afgelopen maanden zijn we op verschillende manieren in gesprek gegaan met inwoners, ondernemers en organisaties over de omgevingsvisie:

  • 26 juni - Fietstour met de gemeenteraad
  • 30 juni - Zomerse ansichtkaart in de brievenbus - In de laatste week van juni hebben alle inwoners van Zoeterwoude een mooie ansichtkaart in de brievenbus gekregen. Daarop deed wethouder Ton de Gans een oproep om via het inwonerpanel ‘Zoeterwoude Denkt Mee’ mee te denken over de Zoeterwoudse Omgevingsvisie.
  • juli - Oproep voor inwonerpanel in de krant en op sociale media
  • 6 juli – 1 augustus – Eerste vragenlijst via het inwonerpanel
  • 8 juli - Flyeren op de markt in Zoeterwoude Dorp
  • 16 juli - Koffie bij de bakfiets in Zoeterwoude Rijndijk
  • Juli – oktober - Gesprekken met organisaties, verenigingen en ondernemers

Alle inbreng gebruiken we bij het opstellen van de Zoeterwoudse omgevingsvisie.

Ook houden we een participatielogboek bij. Hierin doen we verslag van deze en toekomstige activiteiten. Het logboek is binnenkort op deze website te bekijken. De resultaten van de eerste vragenlijst van het inwonerpanel zijn nu al beschikbaar. Een link naar deze resultaten vindt u hieronder.   

Resultaten vragenlijst

Veel gestelde vragen