De Zoeterwoudse Omgevingsvisie

Zoeterwoude groeit. Dat vraagt om keuzes op het gebied van wonen en het opwekken van energie. Over hoe we omgaan met ons landschap en wat dat betekent voor onze gezondheid. Om dit allemaal de juiste plek te geven, werkt de gemeente Zoeterwoude aan de Zoeterwoudse omgevingsvisie. Die beschrijft wat we belangrijk vinden voor het gebied waarin we wonen, werken en recreëren.

Laat ons weten wat u belangrijk vindt

Wij willen graag weten wat u als inwoner van Zoeterwoude belangrijk vindt. Daarom hebben we het inwonerpanel ‘Zoeterwoude Denkt Mee’ in het leven geroepen. Via dit digitale platform kunt u aangeven hoe u als inwoner denkt over de toekomst van Zoeterwoude: over de omgeving waar u woont, werkt of ontspant. Zo geeft u waardevolle inbreng voor een Zoeterwoude om van te (blijven) houden.

Meedoen met het inwonerpanel is makkelijk

Meldt u aan voor het inwonerpanel Zoeterwoude Denkt Mee. Dan ontvangt u tussen juli 2021 en juli 2022 drie keer per e-mail een vragenlijst over thema’s die (gaan) spelen in Zoeterwoude. De vragen beantwoorden duurt ongeveer tien minuten per keer.

Heeft u geen e-mailadres of internet of wilt u liever meedoen via een vragenlijst op papier, geef dan uw adres door via telefoonnummer 0575 - 760 227. U ontvangt dan drie keer een vragenlijst per post die u gratis kunt terugsturen.

Stappenplan voor het opstellen van de omgevingsvisie

Dit is de globale planning voor het opstellen van de omgevingsvisie (de planning kan nog wijzigen):

 • Juni - augustus 2021: we gaan op allerlei manieren in gesprek met verschillende doelgroepen in Zoeterwoude. En het inwonerpanel krijgt de eerste vragenlijst. Zo krijgen we inzicht in wat zij belangrijk vinden voor de omgevingsvisie.
 • Augustus - september 2021: met alle informatie die we hebben opgehaald, maken we een concept-omgevingsvisie.
 • Oktober - november 2021: De concept-omgevingsvisie is te bekijken en we vragen of iedereen – ook het inwonerpanel – zijn/haar inbreng er in herkent. Tijdens deze periode kunnen mensen ook een reactie geven. Dit noemen we het indienen van een zienswijze.
 • December-januari 2022: we maken de omgevingsvisie af en bieden deze aan de gemeenteraad aan om vast te stellen.
 • Voorjaar 2022: we werken de omgevingsvisie verder uit in de ‘Agenda Ruimtelijke Opgaven Zoeterwoude’. Het inwonerpanel kan meedenken via de derde vragenlijst.  

We komen naar je toe!

Om te horen wat er leeft in de gemeente gaan we de straat op. Hierover houden we een participatielogboek bij. Kijk hier voor een actueel overzicht van de activiteiten die we hebben georganiseerd:

 • 26 juni - Fietstour met de gemeenteraad
 • 30 juni - Zomerse ansichtkaart in de brievenbus - In de laatste week van juni hebben alle inwoners van Zoeterwoude een mooie ansichtkaart in de brievenbus gekregen. Daarop deed wethouder Ton de Gans een oproep om via het inwonerpanel ‘Zoeterwoude Denkt Mee’ mee te denken over de Zoeterwoudse Omgevingsvisie.
 • juli - Oproep voor inwonerpanel in de krant en op sociale media
 • 6 juli – 1 augustus – Eerste vragenlijst via het inwonerpanel
 • 8 juli - Flyeren op de markt in Zoeterwoude Dorp
 • 16 juli - Koffie bij de bakfiets in Zoeterwoude Rijndijk

Veel gestelde vragen