Voor het aanvragen of vernieuwen van een rijbewijs maakt u een afspraak met de gemeente. Na ongeveer een week haalt u het rijbewijs persoonlijk af op het gemeentekantoor. Een rijbewijs is meestal tien jaar geldig. Kijk voor meer informatie op de website van de rijksoverheid.

Snel nodig

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U kunt het vaak de volgende werkdag al afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag.


Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U kunt direct online hiervan melding maken bij de RDW of aan de balie bij de gemeente.

Online verlies of diefstal registreren

Vanaf 1 juli 2021 is het mogelijk om zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal melding te registreren van een Nederlands rijbewijs. U kunt met DigiD de melding online doen via www.rdw.nl en daardoor is het rijbewijs direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd stuurt de RDW u een schriftelijke bevestiging.

Aan de balie op het gemeentehuis verlies of diefstal registreren

Als inwoner van Zoeterwoude maakt u een afspraak bij de gemeente. Aan de balie vult u een verklaring van vermissing in (u moet wel een paspoort of identiteitskaart laten zien). Heeft u een brief ontvangen van de RDW omdat u de vermissing online heeft doorgegeven, neem deze dan mee. Daarna kunt u direct uw nieuwe rijbewijs aanvragen. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. Vindt u uw rijbewijs? Lever dit dan in bij de gemeente, uw rijbewijs is namelijk niet meer geldig.


Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal één en mag maximaal vijf coaches laten registreren. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas.

Begeleiderspas aanvragen bij de RDW

Voor de aanvraag van het rijbewijs is geen toestemming van de ouders nodig. De begeleiderspas moet wel al zijn aangevraagd en u moet een akkoord hebben van de RDW voor deze aanvraag.


Extra categorie

U heeft een rijbewijs nodig voor alle voertuigen: van bromfiets tot autobus. Heeft u een extra categorie behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. Ook heeft u een Gezondheidsverklaring nodig per nieuwe categorie.


Medische keuring

U heeft een medische keuring nodig als u 75 jaar of ouder bent, u een beperking heeft die van invloed is op uw rijvaardigheid of als u een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus. Een medische keuring regelt u via een Gezondheidsverklaring.


Ophalen

  • U kunt uw rijbewijs na 7 werkdagen ophalen. Maak hiervoor een afspraak.
  • U kunt uw rijbewijs op afspraak ophalen

Wat neemt u mee bij de aanvraag?

  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
  • Een pasfoto. Let op de eisen. In de fotocabine in het gemeentehuis kun je voor €7,- een set van 5 pasfoto's laten maken, je kunt gepast betalen of contactloos pinnen.
  • Als u uw rijbewijs vernieuwt (verlengt): het rijbewijs dat u al heeft
  • Geld. U betaalt het rijbewijs contant of met pinpas

Kosten

Soort rijbewijsPrijs
Rijbewijs€ 44,65
Toeslag spoedaanvraag€ 34,10
Administratiekosten bij vermissing of beschadiging€ 22,80