Een nieuw rijbewijs aanvragen of verlengen kunt u persoonlijk bij de gemeentebalie doen. Maar de meeste aanvragen kunnen ook digitaal gedaan worden. Een rijbewijs is meestal tien jaar geldig. Kijk voor meer informatie op de website van de rijksoverheid.

Online aanvragen rijbewijs

Online aanvragen is alleen mogelijk als u wilt verlengen of een categorie wilt toevoegen. Online aanvragen kan ook als u al een rijbewijs heeft voor bromfiets/scooter/tractor. U heeft in dit geval al een fysiek rijbewijs. Heeft u nog geen rijbewijs maar bent u wel net geslaagd voor het rijexamen? Dan kunt u deze alleen persoonlijk in het gemeentehuis van Zoeterwoude aanvragen.

Stappenplan digitaal rijbewijs aanvragen/verlengen

Stap 1: De aanvraag begint met het laten maken van een foto bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. In het gemeentehuis van Zoeterwoude staat een geschikte fotocabine. De fotograaf of fotocabine verstuurt de foto digitaal naar de RDW.  

Stap 2: Binnen een paar minuten krijgt u van de RDW een e-mail. Hierin staat of uw aanvraag is goedgekeurd en of u het rijbewijs online kunt vernieuwen. Met de DigiD-app met ID-check kunt u de aanvraag doen via de link in de email. 

Stap 3: Maak een afspraak voor het afhalen van het rijbewijs. Het rijbewijs ligt op het gemeentehuis na 2 werkdagen. www.gemeenteopafspraak.nl. Neem uw oude rijbewijs mee. Deze levert u in.  

U betaalt zowel voor de digitale aanvraag als de persoonlijke aanvraag twee keer kosten: voor de foto en daarna voor de aanvraag van het rijbewijs. 

Spoedaanvraag

Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Vraag dan het vernieuwen van het rijbewijs digitaal aan of vraag het rijbewijs met spoed aan op het gemeentehuis. Een digitaal aangevraagd rijbewijs kunt u na 2 werkdagen afhalen. Een met spoed aangevraagd (eerste) rijbewijs kunt u vaak de volgende werkdag al afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag, maar voor een digitale aanvraag niet 


Kwijt of gestolen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? U kunt hiervan direct online melding maken bij de RDW of aan de balie bij het gemeentehuis. 

Online verlies of diefstal registreren

U kunt met DigiD online een melding doen via www.rdw.nl. Na de melding is het rijbewijs direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd stuurt de RDW u een schriftelijke bevestiging. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. 

Fysiek verlies of diefstal registreren

U maakt een afspraak bij de gemeente. Aan de balie vult u een verklaring van vermissing in. Wij verwerken dit formulier en de vermissing/diefstal is geregistreerd. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie. 

Nieuw rijbewijs aanvragen na diefstal of vermissing

Als u online de vermissing/diefstal heeft doorgegeven neem dan de brief van de RDW mee naar het gemeentehuis. U kunt hiermee direct uw nieuwe rijbewijs aanvragen.  

Vindt u uw rijbewijs? Lever deze dan in bij de gemeente, uw rijbewijs is namelijk niet meer geldig. 


Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal één en mag maximaal vijf coaches laten registreren. De begeleiders ontvangen een begeleiderspas. Via de volgende link vraagt u de pas aan. Begeleiderspas aanvragen bij de RDW 

Voor de aanvraag van het rijbewijs is geen toestemming van de ouders nodig. Vraag het rijbewijs aan, nadat de RDW akkoord is met de begeleiderspas. 


Extra categorie

U heeft een rijbewijs nodig voor alle voertuigen: van bromfiets tot autobus. Heeft u een extra categorie behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen. Het kan zijn dat u in sommige gevallen een Gezondheidsverklaring nodig heeft.  

Regel eerst de gezondheidsverklaring voordat u digitale uw rijbewijs aanvraagt.  


Medische keuring

U heeft een medische keuring nodig als u: 

  • 75 jaar of ouder bent 
  • Een beperking heeft die uw rijvaardigheid beïnvloed  
  • Een rijbewijs aanvraagt voor vrachtwagen of bus 

Een medische keuring regelt u via Gezondheidsverklaring.Wat neemt u mee bij de aanvraag op het gemeentehuis?

  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) 
  • Een pasfoto. Let op de eisen. In de fotocabine in het gemeentehuis kunt u pasfoto's laten maken, u kunt alleen contactloos pinnen. 
  • Als u uw rijbewijs vernieuwt (verlengt): het rijbewijs dat u al heeft 
  • Contant geld of een pinpas 

Online inloggen met uw rijbewijs op overheidswebsites  

U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen vijf werkdagen na ophalen van het rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.