Er verandert van alles; je bent voor de wet ‘volwassen’ en mag dan zelfstandig autorijden (met rijbewijs natuurlijk), stemmen en bloed doneren. Ook heb je recht op toeslagen en moet je verzekeringen regelen. Je krijgt dus ook verantwoordelijkheden.

Op deze pagina hebben we de belangrijke zaken op een rijtje gezet in een checklist. Zo zie je in een oogopslag wat je moet regelen en waar je dat kan doen of meer informatie kunt vinden. Het is zo geregeld!

Regel onderstaande zaken wanneer 18 jaar bent

 • DigiD aanvragen
  Een DigiD is een persoonlijke code waarmee je een ‘digitale handtekening’ plaatst. Hiermee kun je allerlei dingen online regelen met onder andere de overheid, scholen en de belastingdienst. Vraag jouw DigiD aan via https://www.digid.nl/.
 • Digitale berichtenbox
  In de berichtenbox ontvang je post van de overheid over bijvoorbeeld veranderingen in je zorgtoeslag of je aangifte voor de belastingdienst. Je krijgt de post dan niet meer in de brievenbus. Activeer jouw berichtenbox op https://mijn.overheid.nl/.
 • Zorgverzekering
  Je bent verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je naar de dokter of het ziekenhuis moet, hoef je hier dan niet zelf voor te betalen. Dat doet deze verzekering. Je betaalt soms wel een eigen bijdrage. Ga naar de website van jouw huidige of een andere verzekeraar om een verzekering af te sluiten. Voor inwoners met een laag inkomen is er de collectieve zorgverzekering. De gemeente biedt deze samen met Zorg en Zekerheid aan.
  Check de voorwaarden op https://www.zoeterwoude.nl/werk-en-geldzaken/collectieve-zorgverzekering.
 • Voorkeur donorregister
  Misschien heb je er al over nagedacht, maar misschien ook niet. Vanaf je 18e mag je kiezen of je jouw organen wilt doneren als je komt te overlijden. Geef je niks door aan het donorregister, dan ben je automatisch donor. Geef jouw voorkeur door op https://www.donorregister.nl/.
 • Inschrijven bij ‘Huren in Holland Rijnland’
  Schrijf je direct in als je 18 bent bij een website voor huurwoningen. De wachttijden zijn lang en zo maak je eerder kans op een huurwoning. In onze regio zijn de woningbouwcorporaties aangesloten bij ‘Huren in Holland Rijnland’. Schrijf je direct in op https://www.hureninhollandrijnland.nl/.
 • Stemmen
  Vanaf je 18e mag je stemmen als er verkiezingen zijn. Zoals de Tweede Kamerverkiezing of de gemeenteraadsverkiezing. Je bent niet verplicht om te stemmen, maar het is wel belangrijk om te doen. Het is namelijk jouw kans om mee te beslissen over de toekomst. Je leest meer over de verkiezingen op https://www.rijksoverheid.nl/verkiezingen.

Geldzaken

 • Zorgtoeslag & Huurtoeslag
  Deze toeslagen zijn er om je te helpen de huur en je zorgverzekering te betalen. De toeslagen moet je wel zelf aanvragen. Dat doe je op https://www.toeslagen.nl.
 • Belastingaangifte
  Heb je een bijbaantje? Dan kun je elk jaar vanaf 1 maart belastingaangifte doen. Dat is niet verplicht, maar wanneer je nog niet veel verdient, krijg je vaak geld terug! Doe de aangifte op https://www.belastingdienst.nl/.
 • Geldplan opstellen
  Je ouders zijn tot je 21e verplicht jou financieel te ondersteunen voor levensonder­houd en studiekosten. Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden, contracten of betalingsachterstanden. Denk dus goed na voor je iets afsluit. Het nibud helpt je om een geldplan op te stellen, ga hiervoor naar https://www.startpuntgeldzaken.nl/jongeren/alle-geldplannen/geldplan-bijna-18/.
 • Individuele studietoeslag
  Als je een structurele medische beperking hebt, kan het moeilijk zijn om een studie met een bijbaan te combineren. Daarvoor bestaat de individuele studietoeslag. Check de voorwaarden op. https://www.zoeterwoude.nl/werk-en-geldzaken/individuele-studietoeslag.