We krijgen op dit moment veel berichten van mensen die kleding, speelgoed, huisraad en andere spullen aanbieden voor vluchtelingen uit Oekraïne. Als er iets nodig is, vragen we daar gericht naar. Dat doen we op www.zoeterwoude.nl/hulp-gevraagd en op onze facebookpagina.
Veel gestelde vragen
De gemeente Zoeterwoude regelt noodopvang voor ongeveer 20 vluchtelingen uit Oekraïne. De vluchtelingen vangen we op op het terrein van Swetterhage en bij particulieren in Zoeterwoude. Op deze pagina staan de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op oekraine@zoeterwoude.nl.
Hoe kan ik helpen?
Wat fijn dat je wilt en kunt helpen bij de opvang van vluchtelingen. Als je over zelfstandige woonruimte beschikt voor bijvoorbeeld gezinnen of meerdere alleenstaanden raadpleeg dan www.zoeterwoude.nl/woonruimte-aanbieden en kijk waaraan je moet denken. Wil je andere hulp aanbieden? Kijk dan op www.zoeterwoude.nl/hulp-gevraagd. Zodra wij meer zicht hebben op vraag en aanbod in Zoeterwoude plaatsen wij de vragen op die pagina.
Ik vang al vluchtelingen op uit Oekraïne, moet ik dit doorgeven?
Ja. Wij willen het graag weten als u huisvesting biedt aan vluchtelingen uit Oekraïne. Wij kunnen u dan wellicht ergens mee helpen. Ook kunnen wij op deze manier de hulp beter coördineren. U kunt dit doorgeven via oekraine@zoeterwoude.nl.
Wanneer komen de vluchtelingen?
Op dinsdag 29 maart hebben wij de eerste vluchtelingen verwelkomd in Zoeterwoude.
Wie worden er opgevangen?
In de opvang worden mensen die gevlucht zijn voor het oorlogsgeweld in Oekraïne opgevangen. Dat zijn voornamelijk vrouwen met kinderen. Het kan zo zijn dat er ook ouderen en grote gezinnen waarbij de man wel mee mocht vertrekken worden opgevangen. Zij spreken Oekraïens en/of Russisch. Een enkeling spreekt ook Engels.
Hoelang is de opvanglocatie in gebruik?
Dit is nog niet duidelijk en hangt af van de ontwikkelingen in Oekraïne. Wij gaan nu uit van een opvang voor de duur van drie tot zes maanden.
Waarom vangt de gemeente vluchtelingen op?
Het kabinet heeft aan alle 25 veiligheidsregio's in Nederland gevraagd om per veiligheidsregio op dit moment 2.000 opvangplekken te creëren voor Oekraïense vluchtelingen. Zoeterwoude wordt gevraagd om zo snel mogelijk ongeveer 20 vluchtelingen op te vangen. Voor de vluchtelingen wordt gezorgd voor onderdak, voedsel, dagbesteding en zorg.
Waarom is er nu wel opeens woonruimte terwijl er woningschaarste is?
Het betreft tijdelijke noodopvanglocaties. Bij particulieren die daarvoor zelf woonruimte ter beschikking stellen of via de gemeente door het bijvoorbeeld in gebruik nemen van portocabines die op de nominatie staan om gesloopt te worden. Er worden geen gewone woningen gereserveerd voor de noodopvang.
Mogen Oekraïners werken of naar school?
Ja, Oekraïners hebben het recht in Nederland te werken en naar school te gaan. Hoe dit in de praktijk gaat werken wordt door het kabinet onderzocht. Het is nu vooral belangrijk om aan de Oekraïense vluchtelingen een veilige opvangplek te bieden.
Heeft een vluchteling uit Oekraïne recht op financiële ondersteuning door de Nederlandse overheid?
Ja. Vluchtelingen binnen de gemeentelijke noodopvang hebben gedurende hun tijdelijk verblijf in Nederland recht op weekgeld van € 60 per persoon.
Waar kan ik meer informatie vinden over het opvangen van Oekraïners in Nederland?
Kijk op onder andere op de websites van Vluchtelingenwerk, COA, het Rode Kruis, www.crisis.nl of www.rijksoverheid.nl/opvangoekraine.
Mag ik zelf Oekraïners opvangen als logees?
Ja, het is goed om te weten dat het Oekraïners in Nederland vrij staat te logeren bij vrienden, familie of kennissen. Voor meer informatie en aanmelden als logeeradres zie: www.vluchtelingenwerk.nl Deze vluchtelingen stromen niet door naar de noodopvang van de gemeente. U blijft dus zelf verantwoordelijk als u iemand opvangt in eigen huis, ook als dat voor langere duur is.
Wat is het verschil tussen Crisisnoodopvang en Noodopvang?
Crisisnoodopvang wordt doorgaans ingezet bij rampen, zoals overstromingen, stormen en grote branden. Binnen crisisnoodopvang worden de getroffenen voor hele korte duur (+/- 72 uur) opgevangen in bijvoorbeeld sporthallen en andere grote locaties die makkelijk in te richten zijn. Het gaat hier vooral om een “bed, bad en brood” situatie.
Noodopvang is voor langere duur en minimaal 6 maanden beschikbaar. Hiervoor worden vaak kleinere locaties ingericht met een huiselijke sfeer. Men heeft een eigen slaapgelegenheid en verder zijn er ruimten voor recreatie en eten en drinken ingericht afhankelijk van de grootte van de locatie.
Worden de vluchtelingen getest op corona?
Nadat de vluchtelingen zijn opgevangen, bieden wij hen een sneltest aan. Die test is vrijwillig, vluchtelingen worden dus niet verplicht zich te laten testen. Als een vluchteling corona heeft wordt hij/zij gescheiden van de overige aanwezigen.
Zijn de vluchtelingen gevaccineerd tegen corona?
Dat verschilt per vluchteling. De vaccinatiegraad in Oekraïne m.b.t. de basisvaccinatie (prik 1 en 2) is ongeveer 44%. Voor de booster is het percentage 2%. Op een gepast moment zal de GGD Hollands Midden ook COVID-19 vaccinaties aanbieden. Dit kan in het opvangcentrum via een mobiel vaccinatie team. Daar is altijd een arts bij aanwezig. Voorafgaand geeft de GGD voorlichting over het nut en noodzaak van vaccinatie tegen COVID-19. Vaccineren blijft een vrije keuze.
Waar vind ik meer informatie?
De Rijksoverheid houdt een website bij met informatie, ga hiervoor naar www.rijksoverheid.nl/opvangoekraine. Bekijk ook de gemeentelijke website Hulp voor Oekraïne: www.zoeterwoude.nl/oekraine.