Alle inwoners van 16 jaar en ouder ontvingen een brief van de gemeente. Zij kunnen deelnemen door de QR-code te scannen of naar de opgegeven website www.energiezoeterwoude.raadpleging.net te gaan en vervolgens de code uit de brief in te voeren. De raadpleging is open tot en met vrijdag 22 december. Deelname duurt ongeveer 15-20 minuten.
Veel gestelde vragen (FAQ) - Raadpleging Grootschalige Energieopwekking
Wat is het doel van de raadpleging?
Het doel van het project is om de Regionale Energie Strategie (RES 1.0) uit te voeren. We onderzoeken of en hoe meer duurzame energie (elektriciteit) kan worden opgewekt. Met de raadpleging brengt de gemeente het draagvlak en de wensen van de inwoners in kaart. Het resultaat is een door de gemeenteraad vastgesteld beleidskader voor grootschalige duurzame energie.
Wat is de RES 1.0?
Hoeveel en waar we grootschalig zonne- en windenergie gaan opwekken staat in de Regionale Energiestrategie, of kortweg RES. In de regio Holland-Rijnland hebben 13 gemeenten samen met de provincie en het waterschap, in 2021 de RES 1.0 vastgesteld. Hierin is samengewerkt met inwoners, bedrijfsleven, netbeheerders, energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties. De Regio Holland-Rijnland is nu bezig met de uitvoering van de RES 1.0. Het project grootschalige energieopwekking is hier een onderdeel van. Het Rijk en de provincie Zuid-Holland controleren de gemeenten bij de uitvoering van de RES 1.0.
Waarom is er een raadpleging van inwoners nodig?
De raadpleging is bedoeld om lokale zorgen, waarden en belangen te inventariseren en zo preciezere randvoorwaarden (regels) te geven aan initiatieven. Het draagt bij aan het bepalen van welke extra opwek er, met voldoende draagvlak, mogelijk is binnen de gemeente.
Wat is het verwachte resultaat van de raadpleging?
Met de raadpleging krijgen we een duidelijk beeld van wat de inwoners vinden van de energietransitie binnen de gemeente. Zo kunnen we een beleidskader opstellen dat een lokale vertaling van de regionale opgave (RES 1.0) biedt.
Hoe wordt het draagvlak gemeten?
Het draagvlak wordt gemeten via een online raadpleging, waarin inwoners kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden bij grootschalige opwek van duurzame elektriciteit, inclusief hun mening over locaties en voorkeuren.
Wat is de rol van de gemeenteraad bij het beleidskader?
De gemeenteraad stelt het beleidskader vast, waarbij het draagvlak en de uitkomsten van de participatie worden meegenomen. Het beleidskader is de leidraad voor het toetsen van initiatieven voor opwek van duurzame energie (grootschalige wind- en zonenergie).
Wie mag aan deze raadpleging meedoen?
Wij nodigen iedereen van 16 jaar en ouder uit om deel te nemen aan de raadpleging. Bewoners van Zoeterwoude ontvangen een unieke code die zij kunnen invoeren. Ook bewoners die langs de zoekgebieden wonen zijn uitgenodigd. Ook bewoners jonger dan 16 jaar kunnen meedoen, net als mensen die buiten de gemeente wonen. De antwoorden van bewoners wegen het zwaarst mee in de conclusies van het onderzoek.
Wie voert het online onderzoek uit?
Het onderzoeksbureau Populytics, een onafhankelijk bureau verbonden aan de TU Delft, voert het online onderzoek uit. Dit is een wetenschappelijk onderzoek. De antwoorden worden volledig anoniem verwerkt volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
Waarom groeit de vraag naar elektriciteit zo snel?
De vraag naar elektriciteit groeit door welvaartstoename en doordat steeds minder fossiele energie (aardgas, benzine, diesel) gebruikt wordt in woningen, bedrijven en in auto's. Men gebruikt dan elektriciteit in de plaats van de fossiele energie.
Waarom heet het ‘grootschalige energieopwekking’?
Om de fossiele energiecentrales te vervangen en daarbij te kunnen voorzien in de groeiende energiebehoefte, is veel duurzame energieopwekking nodig. Doormiddel van grote windmolens en duizenden zonnepanelen kan aan deze energiebehoefte worden voldaan. Dit zijn dus grootschalige projecten en daarom noemen we het ‘grootschalige energieopwekking’.
Waarom is de huidige energieopwekking niet voldoende?
Zoeterwoude is goed op weg met duurzame energieopwekking. Zowel met Zon Op Dak als met de bestaande zes windmolens. De huidige energieopwekking is maar 30% van de verwachtte energiebehoefte in 2030 van woningen, bedrijven, mobiliteit (vervoer) enzovoort.
Tellen zonnepanelen op woningen ook mee in de grootschalige energieopwekking?
Zonnepanelen op woningen zijn erg belangrijk voor de verduurzaming van energieverbruik in huishoudens. Hier zijn we goed mee op weg in Zoeterwoude. Zo zijn veel woningen al voorzien van zonnepanelen. In het project grootschalige energieopwekking onderzoeken we als gemeente hoe kan worden voorzien in de energiebehoefte van huishoudens, bedrijven/industrie en mobiliteit.
Waarom onderzoekt de gemeente geen waterstof?
Vaak wordt gedacht dat waterstof een bron is voor energieopwekking. Dit is onjuist, waterstof is namelijk een energiedrager. Er is elektriciteit nodig om waterstof te maken. Daarom is waterstof geen energieopwekker, zoals een windmolen of een zonnepaneel. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over waterstof in Nederland.
Wat zijn de zoekgebieden voor grootschalige energieopwekking?
De zoekgebieden liggen langs de snelweg A4 en de N11.
Wie koopt of exploiteert zonnepanelen of windmolens?
Dit doen bedrijven of energie coöperaties. De gemeente is dus zelf nooit eigenaar van zonnepanelen of windmolens, maar onderzoekt alleen de locaties en of daar ruimte is en wat bewoners daar van vinden.
Ik heb geen code ontvangen, hoe kan ik deze alsnog ontvangen?
Als bewoner van Zoeterwoude kunt u de voor u bestemde code opvragen bij gemeente@zoeterwoude.nl. U ontvangt uw code per post.
Wie kan er deelnemen aan de enquête/raadpleging?
Iedereen kan deelnemen, maar bewoners van Zoeterwoude (van 16 jaar en ouder) hebben een persoonlijke code gekregen. Daardoor kan het onderzoeksbureau de antwoorden opsplitsen in antwoorden van bewoners en antwoorden van anderen. De gemeente wil vooral de opvattingen van bewoners weten.
Is de raadpleging wel anoniem?
Ja er is alleen bij de gemeente een lijst van codes en adressen en zodra de raadpleging is gesloten, zal deze lijst worden vernietigd.
Wat gebeurt er met de antwoorden die zijn ingevuld zonder een code?
Wanneer iemand geen code invult, dan kan die persoon een woonplaats invullen. Het meest belangrijk zijn de opvattingen van de bewoners van Zoeterwoude. Woon je binnen Zoeterwoude? Vul dus vooral je persoonlijke code in!
Is de raadpleging een bindend referendum?
Nee, de raadpleging is bedoeld om de meningen, belangen, waarden en opvattingen van de bewoners beter te leren kennen. Vervolgens zal de gemeente hiermee rekening houden bij het opstellen van het beleidskader grootschalige opwek duurzame energie. Uiteindelijk stelt de gemeenteraad het beleidskader vast.
Hoe weet het onderzoeksbureau dat de deelnemers representatief zijn voor de bewoners van Zoeterwoude?
Het onderzoeksbureau heeft veel ervaring met dit type sociaalwetenschappelijk onderzoek. Aan het begin van de raadpleging staan vragen over de deelnemer. Daarmee kan het onderzoeksbureau nagaan of de verschillende groepen in de samenleving voldoende hebben meegedaan.
Wat gebeurt er met mijn antwoorden?
De antwoorden komen anoniem in de database van Populytics. Na de sluiting van de raadpleging op 22 december 2023, gaat Populytics alle verzamelde gegevens analyseren.
Wat als ik sommige vragen oversla?
Zoals gebruikelijk zijn de verplichte vragen voorzien van een ster (*). Er zijn ook vragen die niet persé beantwoord hoeven te worden. Voor het onderzoek is het fijn als alle vragen zijn beantwoord. Dat geeft het meest duidelijke beeld.