Of u nu trouwt of uw partnerschap laat registreren. In Zoeterwoude kunt u trouwen op elke dag van de week en u kunt kiezen uit diverse locaties. Neem tijdig contact op zodat we dit moment, samen met u, goed kunnen regelen.

Wat u moet weten

Als u in Zoeterwoude wilt trouwen of u wilt een geregistreerd partnerschap aangaan, dan moet u dit uiterlijk twee weken van te voren melden bij de gemeente. Geen van beide partners hoeft in Zoeterwoude te staan ingeschreven. We raden u aan zo vroeg mogelijk contact op te nemen met de gemeente. We kunnen dit feestelijke moment dan zo goed mogelijk regelen, samen met u.


Locaties

Zorg dat u de trouwlocatie op tijd heeft geregeld. U kunt in Zoeterwoude kiezen uit diverse mooie locaties. Als u wilt trouwen in het gemeentehuis, reserveert u dit via de gemeente. Om andere locaties te reserveren moet u zelf contact opnemen met het bedrijf of de organisatie.


Gegevensstaat

Heeft u besloten om in de gemeente Zoeterwoude te trouwen of uw partnerschap te registreren en heeft u een locatie uitgezocht? Vul dan het formulier gegevensstaat huwelijk of geregistreerd partnerschap in. Het ingevulde formulier levert u, samen met de kopieën van geldige paspoorten of identiteitskaarten op het gemeentehuis in. Opsturen of mailen mag ook. Wij nemen binnen 14 dagen contact met u op om te laten weten of u nog andere gegevens moet overleggen. Nadat de gegevens compleet zijn, spreekt u de datum voor het huwelijk af en ontvangt u de meldingsformulieren om het voorgenomen huwelijk kenbaar te maken. Dit is de vroegere ondertrouw.


Getuigen kiezen

Bij het huwelijk of de partnerschapsregistratie moeten minimaal 2 getuigen aanwezig zijn, maximaal 4. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn. Het is ook mogelijk om een gemeenteambtenaar te laten getuigen voor u. Hier zijn kosten aan verbonden.


Ambtenaar kiezen

Als u wilt trouwen of een partnerschap wilt laten registreren, kunt u kiezen welke trouwambtenaar de ceremonie mag uitvoeren. Deze trouwambtenaar maakt een afspraak met u voor een gesprek over de ceremonie. U kunt daarbij uw persoonlijke wensen aangeven. Wilt u weten welke ambtenaren er zijn? Zij stellen zich kort aan u voor.


Naamgebruik

U kunt na uw huwelijk of geregistreerd partnerschap uw naamgebruik wijzigen. Op officiële documenten, zoals een paspoort en rijbewijs, blijft altijd uw eigen achternaam staan, eventueel aangevuld met de naam van uw partner.


Officieel vastleggen

Hoe laat u uw relatie officieel vastleggen? Met een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Beide vormen zijn juridisch bijna gelijk. De Rijksoverheid geeft meer informatie over trouwen en geregistreerd partnerschap.

U kunt uw huwelijk of partnerschap laten sluiten in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden.

Heeft u trouwplannen of plannen om het partnerschap te registreren? Dan moet u weten, dat de financiële gevolgen vanaf 1 januari 2018 veranderd zijn.

 


Wet beperkte gemeenschap van goederen vanaf 1 januari 2018.

Al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft, blijven van u alleen. Bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen.

Schenkingen of erfenissen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk, zijn van u persoonlijk. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.

Bent u ondernemer? Ook in de situatie vanaf 1 januari 2018 is het nog steeds van belang dat u nadenkt over huwelijkse voorwaarden. Zo kunt u zakelijk en privé gescheiden houden.

Als u uit elkaar gaat, krijgen u en uw partner elk de helft van de gemeenschappelijke bezittingen en schulden.

Wilt u onder voorwaarden trouwen of uw partnerschap laten registreren? Regel dit dan vóór uw huwelijk of geregistreerd partnerschap bij de notaris. Kijk voor meer informatie op de website notaris.nl.


TrouwmomentenPrijs
op maandag (09.00 uur - 10.00 uur), in het gemeentehuis en alleen als één of beide partners staan
ingeschreven in de gemeente Zoeterwoude met maximaal 10 aanwezigen (inclusief het bruidspaar
en getuigen)
gratis
op maandag (09.00 uur - 10.00 uur), in het gemeentehuis, als geen van beide partners staan ingeschreven
in de gemeente Zoeterwoude met maximaal 10 aanwezigen (inclusief het bruidspaar en getuigen)
€184,25
op maandag (10.00 tot 17.00 uur), dinsdag en woensdag 09.00 tot 17.00 uur€488,30
op maandag, dinsdag en woensdag op een ander tijdstip dan hierboven genoemd€525,75
op donderdag en vrijdag€525,75
op zaterdag (10.00 uur - 16.00 uur)€701,45
op zondag (10.00 uur - 14.00 uur)€751,75
Aanvullende kostenPrijs
trouw- of partnerschapsboekje€ 48,25
verklaring huwelijksbevoegdheid€ 29,00
Gemeenteambtenaar als getuige€ 26,00