Vergoeding voor sport en cultuur voor volwassenen

Bent u 18 jaar of ouder en blijft er geen geld over om mee te doen aan activiteiten zoals fitness, zwemles, voetbal, dansles of muziekles? Als u te weinig inkomen heeft voor sport of voor een culturele activiteit, helpt het Volwassenenfonds Sport & Cultuur Zoeterwoude.

Hoe werkt het Volwassenenfonds Sport & Cultuur

Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld. En eventueel de spullen zoals sportkleding of de huur van een instrument. De maximale vergoeding voor sport of voor cultuur is € 300. De contributie of het lesgeld wordt direct betaald aan de club of instelling waar u een les gaat volgen.

Aanvraag via intermediair

U kunt zelf geen aanvraag indienen. Dit doet een intermediair, een ‘tussenpersoon’ voor u. In Zoeterwoude kunt u bijvoorbeeld hulp krijgen van de consulenten Werk en Inkomen en Schuldhulpverlening maar ook van de maatschappelijk werker. Voor meer informatie over de spelregels en de intermediairs kunt u terecht op de pagina Gemeente Zoeterwoude - Volwassenenfonds.

Voorwaarden voor deelname

Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur is voor volwassenen van 18 jaar of ouder met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Dat is per 1 januari 2024:

 21 jaar tot AOW leeftijdAOW leeftijd of ouder
Alleenstaande/alleenstaande ouder€ 1.463,57€ 1.625,37
Echtpaar/samenwonend€ 2.090,81€ 2.202,84

U kunt de vergoeding voor sport of cultuur één keer per jaar en alleen voor het lopende kalenderjaar aanvragen. Een zwemaanvraag telt als sportaanvraag. Ook kunt u binnen het budget een waardebon aanvragen voor spullen als sportkleding of dansschoenen.

Wat moet u doen

 • Stap 1: Bekijk welke sport of culturele activiteit u wilt doen. En bij welke vereniging of instelling. Verzamel informatie over wat het kost en welke (sport)kleding of attributen nodig zijn.
 • Stap 2: Vraag aan uw maatschappelijk werker of persoonlijk begeleider of hij/zij een aanvraag bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur voor u kan doen. Degene die de aanvraag doet noemen we de ‘intermediair’. U kunt ook een aanvraag indienen via de gemeente of het Sociaal Team Zoeterwoude. Neem hiervoor contact op met één van de medewerkers via telefoonnummer 071-5806300. Ga voor een overzicht van alle Zoeterwoudse intermediairs naar Gemeente Zoeterwoude - Volwassenenfonds.
 • Stap 3: De intermediair doet, in overleg met u een aanvraag bij het Volwassenenfonds Sport & Cultuur.
 • Stap 4: De intermediair hoort vaak binnen een week of de aanvraag goedgekeurd of afgekeurd is en laat u dat weten.
 • Stap 5: Als de aanvraag goedgekeurd is, kunt u zich aanmelden bij de sportclub, dans- of muziekschool of organisatie waar u op les wilt. Wij betalen de contributie/het lesgeld direct aan de sportclub of lesgever. U ontvangt zelf geen geld.

Goed om te weten!

 • Voor volwassenen vanaf 18 jaar die in Zoeterwoude wonen.
 • Voor volwassenen met een inkomen tot 120% van de toepasselijke bijstandsnorm.
 • Een aanvraag kan alleen gedaan worden door een intermediair, niet door uzelf.
 • De contributie/het lesgeld wordt direct betaald aan de sportclub of instelling waar u les heeft.
 • Voor kleding of attributen krijgt u waardebonnen.
 • Aanvragen kan niet met terugwerkende kracht. Contributie die u al betaald heeft, wordt niet vergoed.
 • De bijdrage moet elk jaar opnieuw aangevraagd worden.

Meer informatie of vragen? Kijk voor meer informatie op: Gemeente Zoeterwoude - Volwassenenfonds.

Heeft u vragen? Bel ons gerust via 071-5806300.