De gemeente strooit bij gladheid de doorgaande wegen, busroutes en de meeste fietspaden. Omdat we gebruik maken van “nat” zout  strooien we vaak preventief in de avonduren. Dit is beter voor het milieu en voorkomt ongevallen. De gemeente kan niet alle wegen, voetpaden en fietspaden strooien. Vanwege de tijd en kosten. Het strooizout werkt daarnaast pas goed als het ingereden wordt door het verkeer.

Strooien

De gemeente strooit twee verschillende vaste routes, waaronder doorgaande autowegen en  fietspaden. We meten de gladheid zeven dagen in de week om onze gemeente zo veilig mogelijk te houden. Bij aanhoudende gladheid  strooien wij ook andere wegen buiten de vaste routes.

Veel gestelde vragen

Waarom wordt er in mijn straat niet gestrooid?

De gemeente kan niet alle wegen strooien. Dit kost veel tijd en geld. Bovendien:

  • Op plaatsen waar weinig verkeer rijdt werkt strooizout niet. Strooizout werkt het best als het wordt ingereden door wrijving met (auto) banden. Bij weinig verkeer wordt het strooizout niet ingereden en zal het dus ook niet werken. Dit geldt dus ook voor trottoirs.
  • Wanneer het kouder is dan -8 graden is de werking van strooizout nihil.
  • Paaltjes op fietspaden worden door ons in het strooi seizoen verwijderd om deze toegankelijk te maken voor de strooiwagen.

De gemeente kan niet alle wegen, voetpaden en fietspaden strooien. Dit kost veel tijd en geld. Het strooizout werkt daarnaast pas goed als het verdeeld en “ingereden” wordt door het verkeer. Dit is o.a. ook een reden dat we geen voetpaden en een aantal doodlopende wegen strooien. Dit is ook de reden dat wij al enkele jaren geen zout meer verstrekken aan burgers. Mocht u toch willen strooien dan is er in de doe het zelf zaken strooizout te koop.

Wat kan ik zelf doen?

  • U kunt natuurlijk zelf uw oprit en/of een deel van de straat voorzien van zout als het glad is. Keukenzout, en ook zand, werkt prima. Strooi echter wel met mate.

Denkt u ook eens aan uw buren die minder goed ter been zijn. Als het sneeuwt kunt u (een gedeelte van) de straat voor uw woning sneeuwvrij maken en zout strooien.

Ik heb schade door gladheid en stel de gemeente hiervoor aansprakelijk

De gemeente heeft een inspanningsverplichting en haar zorgplicht als het gaat om het bestrijden van gladheid. Dat is dus niet hetzelfde als een garantieplicht. Het kan altijd voorkomen dat delen van de weg glad blijven bij koude weersomstandigheden. Wilt u toch uw schade indienen dan kunt u dit schriftelijk of per e-mail indienen bij de gemeente. U kunt uw brief sturen naar:

Gemeente Zoeterwoude
Postbus 34
2380 AA Zoeterwoude
gemeente@zoeterwoude.nl