De gemeente Zoeterwoude gaat Oekraïners opvangen in een van de leegstaande paviljoens op het terrein van Swetterhage. Het gaat in eerste instantie om ongeveer 20 volwassenen en kinderen. Deze opvang is tijdelijk. Hoe lang de opvang precies gaat duren weten we op dit moment nog niet.  

Er is veel werk verricht voor het klaarmaken van de opvanglocatie
De afgelopen dagen is hard gewerkt om de locatie bewoonbaar te maken. Zo plaatsten we bedden en kasten in de slaapkamers. Ook zorgden we voor speelgoed voor de kinderen die gaan komen.

Wij weten op dit moment nog niet wanneer de eerste vluchtelingen komen
Gezien het grote aantal mensen dat op de vlucht is voor het oorlogsgeweld verwachten wij komende week de eerste mensen op te vangen. Wij doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om hen in deze onzekere en onveilige tijden hier op adem te laten komen.

Veel opvangplekken in Nederland nodig
Veel Oekraïners zijn op de vlucht en zoeken een veilige plek in Europa, waaronder in Nederland. Het kabinet verwacht dat het aantal Oekraïners dat naar Nederland komt fors toeneemt. De Veiligheidsregio’s hebben de opdracht van het kabinet gekregen om in de komende periode in totaal 50.000 opvangplekken beschikbaar te maken. De Veiligheidsregio Hollands Midden, waar Zoeterwoude onderdeel van is, neemt 2.000 opvangplekken voor haar rekening.                     

Inwoners willen graag helpen en vragen we gericht om hulp
Ook binnen Zoeteroude ontstaan mooie initiatieven vanuit de inwoners. Wij zijn blij met het hulpaanbod. Om ervoor te zorgen dat alle hulp ook echt goed terecht komt, vragen wij via www.zoeterwoude.nl/hulp-gevraagd gericht om wat nodig is. Verder vragen wij aan iedereen om de privacy van zowel de opgevangen mensen als de bewoners en medewerkers van Swetterhage te respecteren. 

Meer informatie
De direct omwonenden zijn met een brief van de gemeente op de hoogte gebracht. Swetterhage informeerde haar medewerkers en familie van de bewoners. Op www.zoeterwoude.nl/oekraine staan veelgestelde vragen over de opvang van Oekraïners. Hier staat ook meer informatie over het aanbieden van hulp.