De Zwethof VOF is druk bezig geweest met de voorbereiding voor het openstellen van het speeleiland bij het nieuwbouwproject Zwethof. In de tussentijd  kreeg het eiland de tijd om zich te ontwikkelen tot een mooi groen natuurspeeleiland. De voorbereidingen voor de feestelijke opening op 31 mei aanstaande waren in volle gang. Helaas moeten we de opening nog even uitstellen. In dit bericht leest u hier meer over.

Beschermde oeverzwaluwen zijn aan het broeden op het eiland

Begin  mei is geconstateerd dat in de directe omgeving van het speeleiland oeverzwaluwen aan het nestelen zijn. De oeverzwaluw is een beschermde soort waarvan de nesten beschermd zijn. Ze kunnen  snel en vaak onverwacht een kolonie vestigen op bouwlocaties waar steile, zanderige oevers of zandhopen aanwezig zijn. Ze mogen zonder ecologische toets niet weggenomen of vernietigd worden. De locatie van de nesten wordt afgezet met hekken. Werkzaamheden in de buurt (dichter dan 25 meter) moeten we daarom uitstellen tot na het broedseizoen.

Gevolgen broedende oeverzwaluwen

Door de aanwezigheid van de oeverzwaluwen kan de ontsluiting naar het speeleiland niet aangelegd worden. Helaas zijn er geen alternatieven en moeten we de opening uit stellen. Alle betrokkenen vinden dit erg jammer, maar vooral voor de kinderen is dit natuurlijk vervelend.

Nieuwe datum opening speeleiland

Oeverzwaluwen kunnen meerdere nesten per seizoen produceren. Pas als de laatste zwaluwen het nest hebben verlaten, mogen de werkzaamheden starten. Wij verwachten dat het speeleiland pas in september open kan. We hopen dan ook dat we dan alsnog het speeleiland feestelijk kunnen openen.

We houden u op de hoogte!