​​​​​​​In de week van 21 t/m 27 mei organiseert de gemeente Zoeterwoude samen met Naturalis Biodiversity Center en EIS Kenniscentrum Insecten de eerste lokale bijen-challenge: is uw wijk het meest bijenrijk? Doe mee en tel bijen en bijenplanten met behulp van ObsIdentify, een handige natuurherkenningsapp voor op uw smartphone.

De bijen-challenge is een wedstrijd tussen wijken in de regio Leiden: in welke wijk in Zoeterwoude, Leiden, Leiderdorp, Voorschoten of Oegstgeest worden de meeste wilde bijen en bijenplanten geteld? Ga de uitdaging aan en tel mee! Door mee te doen leert u niet alleen meer over bijen, u telgegevens dragen ook bij aan de bescherming van bijen.

De aftrap van deze bijen-challenge vindt plaats op de avond van vrijdag 20 mei (19.30 – 21.30 uur) met een startbijeenkomst in de Eendenkooi (Kooikersplein 1, 2382 EG Zoeterwoude). Tijdens deze bijeenkomst komt u meer te weten over de bijen in uw buurt, het belang van citizen science voor de bescherming van bijen en vertellen we u meer over de bijen-challenge. Twee van de sprekers zijn bijen-experts Koos Biesmeijer van Naturalis Biodiversity Center en Menno Reemer  van  EIS Kenniscentrum Insecten, beide een autoriteit op het gebied van bijen.

Niet veel ervaring met bijen? Geen probleem! Op zaterdag 21 mei is er een oefendag waarbij u onder begeleiding van experts het veld in gaat. Dit vindt plaats op het bedrijventerrein Grote Polder in Zoeterwoude. De experts zullen u op weg helpen bij het herkennen van bijen en tips geven hoe u bijen het beste kan fotograferen. U kunt deze sessie om 10.30 of om 13.00 uur bijwonen. U kunt zich aanmelden voor de bijen-challenge, de startbijeenkomst en/of de oefendag op https://www.naturalis.nl/bijenchallenge   Meer specifieke informatie over de tijd en locatie volgt na aanmelding.

Om mee te doen met de bijen-challenge moet u de ObsIdentfy-app downloaden op uw telefoon. Dit kan via de app-store van je telefoon, beschikbaar voor Apple en Google Play. In de app vind u meer informatie over de bijen-challenge en hoe u mee kunt doen.