Lees voor

Bezienswaardigheden

Grote Molen

Foto Grote Molen

De Grote Molen is een wipmolen iets ten zuiden van Zoeterwoude-Rijndijk, ten zuiden van de spoorlijn Leiden - Alphen a/d Rijn. De molen dateert uit de 17e eeuw en is gebouwd ten behoeve van de bemaling van de Grote Polder.

De Rijnlandse Molenstichting is in 1973 in bezit van de Grote Molen gekomen en heeft de molen in 1975 gerestaureerd. De bovenkant van de molen werd daarbij zwart geteerd, maar is naderhand weer in de oorspronkelijke blauwgrijze kleur geschilderd. De molen is maalvaardig in circuit, dat wil zeggen de molen is niet meer aangesloten op de boezem, maar pompt het water slechts rond. 

Molen Zelden van Passe

Foto Molen Zelden van Passe

De Zelden van Passe (ook wel De Grote Westeinder genaamd) is een poldermolen iets ten westen van Zoeterwoude-Dorp, langs de A4, aan de Meerburgerwatering. De molen dateert uit 1652 en is gebouwd ten behoeve van de bemaling van de Groote Westeindsche Polder, die hij tot 1952 bemaalde.

De molen is sinds 1962 in het bezit van de Rijnlandse Molenstichting. De molen is maalvaardig, maar bemaalt slechts nog op vrijwillige basis. In de molen bevindt zich nog een hoog ijzeren scheprad van 6,90 m, de grootste in Nederland. 

De molen heeft, volgens overlevering, de naam te danken aan het het peil van de polder. De boeren in de omgeving waren afhankelijk van het peil in de poldersloten voor het vervoer van hun waren. Het peil mocht dus nooit te laag worden, want de boeren moesten met de boot gebruik kunnen blijven maken van de sloten. Je kon het iedereen maar 'zelden van pas' maken. De Zelden van Passe fungeerde als seinmolen voor de molens die de polders in de omgeving bemaalden. 

In 2005 zijn in de directe nabijheid van deze molen een tweetal grote windturbines geplaatst ten behoeve van het opwekken van energie.  

Monumentale boerderijen en dorpsgezichten

Naast molens heeft Zoeterwoude vele monumentale boerderijen en prachtige dorpsgezichten.  Zoeterwoude heeft een fraaie dorpskern, waarvan bijvoorbeeld het rustieke Watertje deel uit maakt. De boerderijstroken met de vele monumentale boerderijen (waaronder de Weipoort) stralen grote kunst uit.