Alstublieft: het Handvat voor participatie is klaar voor gebruik (16-04-2020)

Dit handvat is een hulpmiddel waarmee het makkelijker is om met elkaar in gesprek te gaan en afspraken te maken. Wethouder Ton de Gans: “We willen er voor zorgen dat iedereen zo vroeg mogelijk op de hoogte is van nieuwe plannen. Het is goed om dan samen duidelijke afspraken te maken. Het handvat helpt erbij om prettig met elkaar om te blijven gaan.” Het handvat kan gebruikt worden door iedereen in Zoeterwoude: inwoners, bedrijven, verenigingen. Ook de gemeente gebruikt het Handvat voor participatie.

U kunt het handvat gebruiken als u iets nieuws wilt beginnen

Dat kan van alles zijn. Een evenement, een bouwproject of een buurtclub. De kans is dan groot dat je te maken krijgt met mensen uit de buurt. Het handvat helpt dan om in gesprek te gaan met mensen uit de omgeving. Op die manier houden we zoveel mogelijk rekening met elkaar.

Het handvat kunt u ook gebruiken als iemand anders bij u in de buurt iets nieuws wil beginnen

U kunt zomaar te maken krijgen met plannen van iemand anders. Het handvat helpt u dan om in gesprek te gaan en afspraken te maken. Op het handvat staan voorbeelden van vragen die u aan elkaar kunt stellen. Als iemand met een nieuw plan komt, zeg dan dat u het Handvat voor participatie wilt gebruiken om met elkaar in gesprek te gaan. Zo krijgt u duidelijkheid over nieuwe plannen en houdt u prettig contact.

We hebben het handvat gemaakt samen met inwoners en ondernemers

We hebben samen gekeken naar wat er nu al goed gaat bij verschillende plannen. Het handvat helpt om deze goede ervaringen te gebruiken bij nieuwe plannen. Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop je met elkaar in gesprek gaat als iemand een nieuw plan heeft. Welke mogelijkheden er bij een nieuw plan nog zijn om rekening te houden met wensen of zorgen van iemand anders. Of welke afspraken je met elkaar kunt maken om er voor te zorgen dat iedereen weet wanneer je iets van elkaar mag verwachten. Op het handvat staat ook een aantal voorbeeldvragen. Deze vragen helpen u om met elkaar in gesprek te gaan en helpen u om alle belangrijke onderwerpen te bespreken.

Wilt u het handvat voor participatie bekijken of downloaden?

Het Handvat voor participatie is altijd te vinden op onze website.