Kunt u niet zelf gaan stemmen, bijvoorbeeld door werk, ziekte of vakantie? Dan kunt u een andere kiezer machtigen om dit voor u te doen.
Let op: u moet zelf het initiatief nemen, niet de gemachtigde. Het is verboden om volmacht stemmen te ronselen (stelselmatig kiezers vragen namens hen te mogen stemmen).
Er zijn 2 manieren om iemand anders te machtigen. Via de onderhandse volmacht en de schriftelijke volmacht.
Onderhandse volmacht
De onderhandse volmacht is mogelijk als u al in het bezit bent van uw stempas. Hierbij maakt u van uw stem- of kiezerspas een volmachtsbewijs.
- Vul op de achterzijde van de stempas de gevraagde gegevens in.
- Zet uw handtekening en laat de gemachtigde dit ook doen.
Bij het stemmen moet de gemachtigde (een kopie van) uw geldige identiteitsbewijs laten zien. Dit identiteitsbewijs mag op de dag van de stemming maximaal 5 jaar verlopen zijn.
Als u uiteindelijk toch zelf kunt komen stemmen, kunt u de onderhandse volmacht intrekken. U vraagt bij de gemachtigde de stem- of kiezerspas terug. Met deze stempas kunt u dan stemmen.
Schriftelijke volmacht
De schriftelijke volmacht gebruikt u als u, bijvoorbeeld door vakantie, van huis bent voordat uw stempas wordt bezorgd. Voor de verkiezing van de gemeenteraad moet degene die u machtigt in Zoeterwoude wonen en zelf kiesgerechtigd zijn. Dit kan tot uiterlijk vrijdag 11 maart, 17.00 uur.
Een schriftelijke volmacht vraagt u aan met het formulier Aanvraagformulier schriftelijke volmacht. Dit staat op de website van de gemeente: www.zoeterwoude.nl/verkiezingen.
U en degene die u machtigt vullen allebei een deel van dit formulier in. Als alles in orde is, krijgt de gemachtigde een volmachtbewijs waarmee hij namens u kan stemmen.
Het is bij een schriftelijke volmacht niet nodig om een (kopie van een) geldig identiteitsbewijs mee te sturen. Voor kiezers zonder een geldig identiteitsbewijs is dit dan ook de enige manier om hun stem uit te brengen.
Het is niet mogelijk om een schriftelijke volmacht in te trekken. Als een volmacht schriftelijk is aangevraagd, wordt de stempas van de volmachtgever ongeldig. Het volgnummer van die stempas wordt op de lijst van ongeldige stempassen geplaatst. U kunt dan niet meer zelf stemmen.
Maximaal 3 volmachten
De persoon die wordt gemachtigd mag maximaal voor 3 andere personen stemmen. Hij/zij kan een volmachtstem alleen tegelijkertijd met zijn eigen stem uitbrengen.