Lees voor

Starterslening

Wil je een huis kopen, maar krijg je de financiering niet rond? De gemeente biedt dan uitkomst. Sinds 1 januari 2013 is het voor koopstarters in Zoeterwoude mogelijk om een starterslening aan te vragen.
De Starterslening is bedoeld om het verschil tussen de maximale hypotheek die iemand kan krijgen en het bedrag dat nodig is voor het kopen van een woning te overbruggen. Met de inzet van de Starterslening wil de gemeente Zoeterwoude de bereikbaarheid van koopwoningen vergroten voor met name de jonge starters op de woningmarkt..

Waarom de Starterslening?

Voor starters is het in Zoeterwoude moeilijk om aan een woning te komen. De wachtlijsten voor huurwoningen zijn erg lang en koopwoningen zijn vaak erg duur. Mede daarom verhuizen (jongere) starters vaak naar een andere gemeente waar ze makkelijker in aanmerking komen voor een (huur-) woning. De gemeente Zoeterwoude vindt het belangrijk dat jongeren in Zoeterwoude kunnen blijven wonen. Daarom wil zij deze groep de helpende hand bieden bij het kopen van een woning.

Wat houdt een Starterslening in?

De Starterslening is een extra lening die aangevraagd kan worden boven op de hypotheek. Zowel de hypotheek als de Starterslening moeten onder Nationale Hypotheekgarantie verstrekt worden. Starters die graag een woning willen kopen, maar niet genoeg hypotheek kunnen krijgen, kunnen een Starterslening aanvragen om het gat tussen de hypotheek die ze kunnen krijgen en het geld dat zij nodig hebben op te vullen.

De Starterslening is de eerste 3 jaar aflossingsvrij en rentevrij. De eerste 3 jaar hoef je dus geen rente en aflossing te betalen en leen je eigenlijk gratis! Na 3 jaar kan een draagkrachttoets aangevraagd worden. Aan de hand hiervan kan het zijn dat je na 3 jaar, geheel of gedeeltelijk, rente en aflossing over de Starterslening moet gaan betalen. Er is dus nooit sprake van overfinanciering. Je betaalt in eerste instantie alleen je eerste hypotheek, die je op basis van je inkomen hebt gekregen. Pas als je meer verdient of als het huishoudinkomen is toegenomen omdat je bijvoorbeeld bent gaan samenwonen, hoef je rente en aflossing over de Starterslening te betalen.
Hoeveel dit is, wordt bepaald aan de hand van je inkomen. Dit gebeurt door de draagkrachttoets. Je hoeft de Starterslening pas terug te betalen als je je woning verkoopt. Voor een volgende woning kun je geen Starterslening meer aanvragen. Dat kan alleen voor je eerste koopwoning.

Kom ik in aanmerking voor een Starterslening?

Om in aanmerking te kunnen komen voor de Starterslening moet aan onderstaande vier voorwaarden voldaan zijn:

  • Ben je tussen de 18 en 35 jaar?
  • Woon je in Zoeterwoude, studeer je elders of ben je uitgestudeerd, maar wil je graag terug naar Zoeterwoude?
  • Koop je liever een huis dan dat je woonruimte huurt?
  • Bedragen de totale verwervingskosten niet meer dan € 190.000,-?

De Starterslening is per 2013 ingevoerd in Zoeterwoude.

Meer informatie?

Heb je vragen of wil je in aanmerking komen voor een Starterslening, dan kun je contact opnemen met de heer J.H. Vennik, bereikbaar via tel. 071-5806300 of j.h.vennik@zoeterwoude.nl.

Documenten 

Handige links

  • www.svn.nl  voor algemene informatie over de Starterslening
  • www.svn.nl voor starterslening Zoeterwoude